Gentspoort: vertrammen, vernieuwen, verbinden

Gentspoort biedt een antwoord op enkele hardnekkige mobiliteitsknelpunten in Gent. De Vlaamse overheid wil met dit totaalproject de leefbaarheid en bereikbaarheid van Gent verbeteren. En dat met ingrepen aan de infrastructuur en aanpassingen in de publieke ruimte.

Het project zorgt voor 10 kilometer aan nieuwe tramlijnen: door de aanleg van de nieuwe tramlijn 7 en de verlenging van tramlijn 4 ontstaat er een verbinding van zuid (Parkbos) naar noord (Voormuide).

Twee tunnels, onder Dampoort en Heuvelpoort, brengen het autoverkeer ondergronds, waardoor er bovengronds kansen ontstaan voor stadsvernieuwing en de zachte weggebruikers.

De stationsomgeving Dampoort wordt heringericht zodat je er vlot en veilig kan overstappen tussen verschillende vervoerswijzen. Ook een groot aantal betekenisvolle plekken langs het nieuwe tramtraject krijgen een kwaliteitsvolle heraanleg.

In oktober 2021 gaf de Vlaamse Regering de goedkeuring om het project ‘Gent-Dampoort en Vertramming lijn 4 en 7’ verder uit te werken. In april 2022 werd een studieconsortium aangesteld om het project en proces uit te werken. Op dit moment werkt het projectteam in nauw overleg met de belanghebbenden de plannen verder uit. De start van de werken is voorzien in 2027. In het ambitiecharter staan de grote lijnen op basis waarvan het project uitgevoerd zal worden. drie begrippen staan daarin centraal: vertrammen, vernieuwen en verbinden.

Ambities bij vertrammen 

  • De stad in beweging 

Gentspoort bouwt aan een bereikbaar Gent. Daarvoor zijn er kwalitatieve tramverbindingen en overstappunten nodig. Het project werkt aan een robuust mobiliteitsnetwerk met een vlotte doorstroming voor alle vervoerswijzen, met speciale aandacht voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Dit netwerk maakt het aantrekkelijker om verschillende vervoerswijzen te combineren. Bovendien wordt het voor inwoners en bezoekers eenvoudiger om zich op een duurzame manier te verplaatsen.

  • De toegankelijke stad 

De tram verbindt wijken, plekken en pleinen. Gentspoort is een hefboom voor een toegankelijke, comfortabele en sociaal veilige publieke ruimte voor alle bewoners en bezoekers. Of zij nu jong of oud, mobiel of minder mobiel zijn. Gentspoort zet extra in op een verkeersveiliger Gent. Oversteekbaarheid en het wegwerken van barrières voor fietsers en voetgangers krijgen veel aandacht.

Ambities bij vernieuwen

  • De stad van morgen 

Gentspoort werkt aan een robuuste en flexibele publieke ruimte. We bereiden de stad voor op nieuwe mobiliteitsvormen, de energietransitie en klimaatuitdagingen. Daarnaast wil het project ook de kansen van tijdelijke situaties maximaal benutten en kwalitatief inrichten.

  • De dynamische stad 

Gentspoort benut de troeven van Gent en wil een boost geven aan de straten en betekenisvolle plekken langs het tracé. Stedelijke herkenningspunten zoals de stationsomgeving Dampoort, Sint- Annaplein en Museumplein hervinden een karaktervolle identiteit. Gentspoort ontwart op cruciale plaatsen de verkeersstromen om ruimte te maken voor een kwalitatieve en veilige inrichting.

Ambities bij verbinden 

  • De gezonde stad 

Gentspoort werkt aan een gezondere leefomgeving. Dat doen we door in te zetten op duurzame mobiliteit en door publieke ruimte te creëren waar het aangenaam vertoeven is. We ontwerpen op maat van de mens met veel aandacht voor verblijfskwaliteit.

  • De geëngageerde stad 

Alle projectpartners engageren zich voor een vlotte realisatie van Gentspoort met aandacht voor draagvlak, budget en timing. De projectpartners willen samenwerken met andere organisaties en Gentenaars aan een breed gedragen project.