Samenwerking

De scope van de projecten van
De Werkvennootschap is vaak zo breed, dat we het niet alleen kunnen. We zetten daarom volop in op samenwerking met alle belanghebbenden. We hebben twee stakeholdermanagers en een communicatiemanager die samen met onze projectleiders een participatief beleid uitzetten op maat van elk project. Zij worden bovendien ondersteund door een tal van externe experten op vlak van communicatie- en omgevingsmanagement die ons helpen om deze participatieaanpak daadwerkelijk uit te voeren.

De mobiliteitsprojecten waarover we ons ontfermen zijn heel omvangrijk en hebben vaak een complexe geschiedenis. In elk project zijn er andere belanghebbenden en die hebben allemaal een eigen mening over de juiste oplossing die moet worden gezocht. Om op zoek te gaan naar maximaal draagvlak, proberen we al die belanghebbenden inspraak te geven. Dat zit ingebed in de manier waarop we werken. Zo organiseren we regelmatig ‘werksessies’, waarin niet alleen de mensen van De Werkvennootschap en de studiebureaus aanwezig zijn, maar ook alle belanghebbenden worden uitgenodigd. Het is op die sessies dat er wordt gezocht naar gezamenlijke en gedeelde standpunten. 

In 2020 en ook in 2021 werd deze aanpak door de coronacrisis overhoop geschud. Waar in 2020 nog op een verkennende manier werd omgegaan met digitale instrumenten, en toen vooral werd gewerkt vanuit de noodzaak aan deze alternatieven, werd in 2021 volop ingezet op alle digitale instrumenten. Meer dan ooit werd gebruik gemaakt van livesessies, videomateriaal en digitaal vergaderen, ook op de momenten dat de coronacrisis even ging liggen. Maar ook analoge communicatiemiddelen bleven belangrijk: infofolders over de projecten, on-site communicatie zoals banners, vlaggen en spandoeken op het terrein en advertenties in het straatbeeld waren belangrijke onderdelen van de communicatiemix. 

Na een vol jaar coronacrisis was in 2021 iedereen ondertussen mee met de digitale manier van werken.
Ons doel bleef hetzelfde: zorgen voor een doorgedreven omgevingsmanagement, waarbij we alle belanghebbenden op een duidelijke en nauwe manier betrekken. Dat gebeurde in 2020 en in 2021 op een andere manier dan voorheen, maar we zijn erin geslaagd onze belanghebbenden te blijven betrekken. De manier waarop was daaraan bijna ondergeschikt.
— Ief Janssens Stakeholdermanager

De samenwerking beperkt zich niet tot externe belanghebbenden. Ook binnen de Vlaamse Overheid hebben we een aantal belangrijke partners. Zo werken we zeer nauw samen met het Vlaams Departement Omgeving voor al onze projecten. Omdat we op een geïntegreerde wijze te werk gaan is die synergie zeer belangrijk. Want complexe mobiliteitsprojecten oplossen doe je door veel meer dan alleen de weg aan te pakken. Natuur, landschappelijke inpassing, ecologische waarden, ecoducten en groenblauwe netwerken, het Departement Omgeving staat ons bij om ervoor te zorgen dat al onze projecten ook inzetten op leefbaarheid voor mens en dier.