Hoe pakken we samenwerking aan in dit project?

Bij de aanvang van de onderzoeksfase sleutelden we enkele maanden aan een passend overlegmodel om op een juiste manier aan participatie en cocreatie te doen binnen dit complex project. Zo ontstonden verschillende participatiegroepen die op verschillende momenten betrokken worden in het proces:

  1. De participatiekerngroep

In deze groep zitten de burgeractivisten en -organisaties zoals vzw Viadukaduk (Gentbrugge/Ledeberg), Overlegplatform Zwijnaarde, Burgerplatform Merelbeke Flora, Bewonersplatform Merelbeke Kwenenbos, Geen2eR17 (Destelbergen) en Voor een Beter Gent. Veel van die organisaties staan in nauw contact met burgers en buurtbewoners. Door hen op een constructieve en constante wijze te betrekken, stelt het studieteam hen in staat om hun achterban op de hoogte te houden van het project. Omgekeerd brengen deze organisaties ook de stem van de burgers tot bij het studieteam.

Met deze participatiekerngroep houden we ‘open ateliers’. Tijdens die ateliers gaat het studieteam steeds op een locatie in het onderzoeksgebied in interactie met de kerngroep. Het studieteam toont de stand van zaken van het onderzoek en gaat bij de stakeholders op zoek naar lokale kennis om het onderzoek aan te vullen. Bezorgdheden, suggesties en kennis worden uitgewisseld en meegenomen.

Er werden in september, oktober en december respectievelijk in Gentbrugge (focus Gent/Gentbrugge/Ledeberg), Heusden (focus Heusden/Destelbergen/Melle) en Zwijnaarde (focus Merelbeke/Zwijnaarde) open ateliers georganiseerd.

Bij elk open atelier worden ook thematische stakeholders, specifiek uit de omgeving waar het open atelier plaatsvindt, uitgenodigd om deel te nemen. Het gaat om scholen, de lokale fietsersbond, thematische organisaties zoals Natuurpunt, Voka en Unizo, maar ook jeugdbewegingen en andere. 


2. Het participatieklankbord

In het participatieklankbord nodigen we de lokale (Gent, Merelbeke, Melle, Destelbergen) en bovenlokale administraties (AWV, MOW, ANB, De Lijn, North Sea Port, VMM, Departement Omgeving en VENECO) uit op werksessies. Van de lokale administraties zijn dat de mobiliteitsambtenaren, ruimtelijke ambtenaren, wijkregisseurs, medewerkers van diensten participatie en communicatie en algemene directeurs. Aan de bovenlokale administraties vragen we om de relevante ambtenaren te laten deelnemen aan die werksessies. Het participatieklankbord doet aan coproductie met het studieteam. In verschillende workshops werken we rond verschillende ambities en thema’s waar de aanwezigen waardevolle expertise over hebben.

Op 23 november 2022 vond de eerste werksessie plaats in bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge. In een plenaire sessie werden eerst de methodologie, scenario’s, ambities en leidende principes toegelicht. Daarna gingen we in verschillende break-out rooms dieper in op een aantal specifieke scenario’s en de daaraan gekoppelde ambities. De ambtenaren kregen de tijd om hierop te  reageren en onderling uitgebreid in discussie te gaan. Op die manier kon het onderzoek gevoed worden vanuit veel verschillende standpunten.

In het voorjaar van 2023 zal een tweede werksessie plaatsvinden voor het studieteam de ambitiefase (het eerste onderdeel van de onderzoeksfase) afrondt.


3. Politieke stuurgroep

in de politieke stuurgroep zetelen de provinciegouverneur, lokale politici en hun afgevaardigden, de politieke voorzitter van de vervoerregioraad en afgevaardigden van het kabinet van Departement Omgeving en Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Indien nodig kunnen ook externe experten uitgenodigd worden. De politieke stuurgroep moet het project mee begeleiden en draagt actief bij aan het succes ervan. Leden van deze stuurgroep staan in voor reflectie op en aftoetsing van het werk van het studieteam. Ze vergaren inzicht in het draagvlak dat bestaat voor het studiemateriaal en de mate waarin het studiemateriaal aansluit bij andere beleidskeuzes. Verder volgen ze het proces mee op en coördineren ze waar nodig. Het is een forum voor politieke uitwisseling, dat kansen biedt om andere lopende projecten en processen op elkaar af te stemmen. Er kan gesuggereerd worden welke projecten elkaar kunnen ondersteunen of kunnen helpen om gedeelde ambities waar te maken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de politieke stuurgroep drie cruciale momenten in de onderzoeksfase valideert: de ambitienota, de alternatievenonderzoeksnota en de voorkeursbeslissing.

De politieke stuurgroep komt minstens drie keer per jaar samen. De eerste politieke stuurgroep vond plaats op 22 november 2022.


4. Publieksmomenten

Op publieksmomenten informeert het studieteam alle geïnteresseerde burgers. Op die momenten is iedereen welkom en worden de hierboven vermelde groepen mee uitgenodigd. Ook politieke vertegenwoordiging is aanwezig op deze publieksmomenten. Het eerste publieksmoment wordt eind mei 2023 georganiseerd.