GPP Noord

Het noordelijke deel van de Ring rond Brussel, van Groot-Bijgaarden tot Sint-Stevens-Woluwe, is verouderd en toe aan een duurzaam nieuw hoofdstuk. De snelweg is onveilig, slibt vaak dicht en als voetganger of fietser is het moeilijk oversteken. Er is weinig plaats voor groen en de leefbaarheid voor omwonenden staat onder druk. Een grondige, toekomstgerichte herinrichting dringt zich op.

Het programma

Het programma Werken aan de Ring verbetert de mobiliteit en de leefbaarheid op én langs de Ring. Zo zorgen we voor veiliger verkeer, een vlottere doorstroming, minder sluipverkeer en meer ruimte voor natuur.

Op verschillende plaatsen rond de Ring wordt er vandaag al aan nieuwe infrastructuur gewerkt. Maar om de Ring echt toekomstbestendig te maken is er meer nodig.

Na een periode van intensieve samenwerking en dialoog met tal van belanghebbenden, ruimeinspraak van het brede publiek en uitgebreid onderzoek hebben we in 2023 een aantal belangrijke stappen gezet naar een definitief gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor het noordelijke deel van de Ring.

Mijlpalen en resultaten

1
Voorlopige vaststelling GRUP

In 2023 hebben we een aantal belangrijke stappen gezet bij het herinrichten van het noordelijke deel van de Ring. Het ontwerp-GRUP werd op 31 maart voorlopig vastgesteld door de Vlaamse Regering. Daarna kon het openbaar onderzoek van start gaan, waarbij iedereen de kans kreeg om de plannen in te kijken.
2
Projectgebied Zaventem

De plannen om de Ring om te bouwen zijn het verst gevorderd in de gemeenten Machelen, Zaventem en Kraainem. De meeste studies zijn er afgelopen. Om de bewoners te informeren over de plannen, verdeelden we een folder en organiseerden we verschillende infomarkten in Kraainem, Zaventem en Machelen.
3
Openbaar onderzoek

Van 2 mei tot en met 30 juni 2023 liep het openbaar onderzoek. In die periode organiseerden we verschillende infomomenten, zowel fysiek als digitaal. Op de infomarkten in Kraainem, Machelen, Zellik en Wemmel mochten we heel wat geïnteresseerden ontvangen en verder helpen met hun vragen.

Er werden tijdens het openbaar onderzoek zo'n400 bezwaarschriften ingediend. Daarna volgde de verdere verwerking van alleadviezen en bezwaarschriften door het planteam.In 2024 werd het GRUP definitief vastgestelddoor de Vlaamse Regering.

In het nieuws

Vergunning aangevraagd voor uniek project in België: knooppunt dat Ring met Brussels Airport verbindt wordt vervangen door een brug met een lichtengeregeld kruispunt
De Werkvennootschap heeft de vergunning aangevraagd voor de herinrichting van de verkeerswisselaar van de Ring aan Brussels Airport. Dankzij deze ingrijpende facelift zal het verkeer tussen de Ring en de Leopold III-laan (A201) richting luchthaven en NAVO nog slechts via één brug gebeuren. Dat zorgt voor veiliger verkeer en maakt de hele omgeving groener en leefbaarder. De werken zullen 3,5 jaar duren en kosten 250 miljoen euro.
Lees verder
Openbaar onderzoek Ring Noord: bezwaren gaan vooral over luchtkwaliteit en afwatering
Het openbaar onderzoek rond de optimalisatie van het noordelijke deel van de Brusselse Ring, tussen Sint-Stevens-Woluwe en Groot-Bijgaarden, is sinds begin juni afgelopen. In totaal werd een vierhonderdtal bezwaren en adviezen ingediend, voornamelijk overafwatering, luchtkwaliteit en impact op verharding. Negenenzeventig bezwaren en adviezen komen uit Brussel. “Een pak minder dan verwacht”, zegt Marijn Struyf, woordvoerder van de Werkvennootschap.
Lees verder
Openbaar onderzoek over vernieuwing Ring rond Brussel gestart
Sinds begin mei loopt een openbaar onderzoek over de vernieuwing van het noordelijke deel van de Ring. Aan de plannen is de afgelopen vijf jaar hard gewerkt. Sommige deelprojecten zijn al klaar of in uitvoering. Er wordt weinig protest verwacht.
Lees verder

Cijfers

7
In 2023 organiseerden we in het kader van het GRUP voor Ring Noord 7 infomarkten in verschillende gemeenten rond de Ring. Onze experten stonden de buurtbewoners te woord.
250.000x
In februari 2023 kregen de inwoners van de Vlaamse en Brusselse (deel)gemeenten rond de Ring de vijfde editie van de ‘Werken aan de Ring’-krant in de bus. De krant informeert de bewoners over het verloop van de werken aan de Ring rond Brussel, de doelstellingen van het project en hoe die gerealiseerd worden.

GPP Oost

In 2023 boekten we flinke vooruitgang in de geïntegreerde planprocessen voor de herinrichting van de knooppunten Jezus-Eik en Groenendaal binnen Ring Oost.  Voor die herinrichting startte in het voorjaar van 2023 de opmaak van de milieueffectrapportages (MER) die later in 2023 werden afgerond. De resultaten van de MER’s leidden samen met de inzichten uit het ontwerpend onderzoek tot één voorkeursalternatief per knooppunt. Dat alternatief sluit het beste aan bij onze doelstellingen. Deze selectie vormt de basis voor het voorontwerp van de gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplannen (voorontwerp-GRUP) voor de knooppunten Jezus-Eik en Groenendaal. De voorontwerp-GRUP’s zullen in mei 2024 ter validatie aan de Vlaamse Regering worden voorgelegd.

In het kader van de planprocessen voor de herinrichting van de knooppunten Vierarmen en Leonard is nog bijkomend onderzoek nodig voordat het ook voor die knopen tot een voorkeursalternatief kan komen.
Terug naar projectoverzicht