Woord vooraf

 
 

Beste lezer,

Op deze webpagina komt u meer te weten over de activiteiten en werking van De Werkvennootschap, een organisatie die zich sinds december 2016 ontfermt over complexe mobiliteitsprojecten in Vlaanderen. De Werkvennootschap valt onder het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid.

Als pas aangetreden voorzitter van de Raad van Bestuur heb ik de kans gekregen om het voorbije kwartaal kennis te maken met De Werkvennootschap als organisatie enerzijds, en me in te leven in de manier waarop ze grote mobiliteits- en leefbaarheidsproblemen probeert op te lossen en de wijze waarop ze dat doet anderzijds. Dit jaarverslag biedt daar inzicht in.

U zal lezen hoe bij De Werkvennootschap wordt ingezet op een sterke interne werking, een doorgedreven stakeholdermanagement en op hedendaagse communicatie- en participatietechnieken. Het is een kleine organisatie, maar met uitmuntende vakmensen op de juiste plaats.

De Werkvennootschap, haar medewerkers en alle externe experten kregen in 2020 te maken met grote uitdagingen. Samen met alle belanghebbenden worden de vaak complexe puzzels ontward. Van Limburg tot het havengebied rondom Gent, van de Vlaamse Rand tot het mooie heuvelachtige Ronse in de Vlaamse Ardennen, telkens hanteert De Werkvennootschap een aanpak op maat. Enkel op die wijze kunnen duurzame oplossingen voor mobiliteits- en leefbaarheidsproblemen daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Als lezer bewandelt u uw eigen weg doorheen dit digitaal document. Is er een project dat u meer interesseert dan de anderen? Bent u vooral benieuwd naar de verschillende werven die De Werkvennootschap nu al uitvoert? Wil u weten welke participatietechnieken gebruikt worden? Navigeer gerust zelf – en op eigen tempo – doorheen dit jaarverslag.

Op deze bladzijde wil ik de uittredende ploeg van de raad van bestuur en niet in het minst de gewezen voorzitter Bert De Smedt-Jans bedanken voor hun geduld en inzet om deze nog jonge organisatie op koers te krijgen. De aanpak, werking en realisaties die in dit jaarverslag worden beschreven, zijn ook aan hen te danken.

Ook in 2020 gaat De Werkvennootschap verder op haar elan. Haar actieveld wordt steeds groter en ze krijgt meer waardevolle projecten onder haar hoede. Het is de taak van de onlangs hernieuwde raad van bestuur om van De Werkvennootschap een stuwende kracht te maken in de cruciale ommezwaai die ons mobiliteitslandschap nodig heeft. Daar engageer ik me ten volle voor samen met de voltallige équipe.

Brussel, 10.06.2020

Veel leesplezier

CVE-20140708-PMV-05 foto clair.jpg

Clair Ysebaert

Voorzitter Raad van Bestuur
De Werkvennootschap

 

Organisatie

Aanpak

Projecten

Cijfers

 

Organisatie


 

De Werkvennootschap is een kleine, dynamische organisatie die externe expertise in huis haalt om haar projecten tot een goed eind te brengen.

 

Aanpak


 

De Werkvennootschap hecht veel belang aan overleg, participatie en communicatie met alle stakeholders. Ze draagt een open en constructieve dialoog hoog in het vaandel.

 

Projecten


 

De Werkvennootschap is een organisatie die haar schouders zet onder grote en complexe mobiliteitsprojecten. Op een gecoördineerde manier werken we aan meer leefbaarheid en vlotter verkeer.

 

We Werken aan de Ring rond Brussel voor meer leefbaarheid en betere mobiliteit

Naar een duurzame Limburgse Noord-Zuidverbinding

Op zoek naar een langetermijnvisie voor het E17-viaduct te Gentbrugge

We ondersteunen de capaciteitsverhoging van het Albertkanaal door het verhogen van 15 bruggen

Breed gedragen oplossingen vinden voor verschillende uitdagingen Rond Ronse

Ombouw van de R4 West en Oost in Gent, Evergem, Zelzate en Wachtebeke

Parkeerinfrastructuur voor zowel fietsen als wagens in 22 Vlaamse stationsomgevingen


Cijfers


 

De Werkvennootschap behaalde in 2019 zeven omgevingsvergunningen als belangrijke stap in de realisatie van infrastructuurwerken. Daarnaast werden twaalf bestekken in de markt geplaatst en succesvol gegund.